Follow Us On

Nedostatak radne snage na delu

Izvor: M novine

Srbija se suočava sa nedostatkom radne snage u oblastima prevoza robe i ljudi. Kao i u ostatku naše zemlje, taj trend prati i Srem. U ovom momentu u nedostatku su vozači D kategorije, kojih, kako saznajemo na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, ima četrdesetak u Sremu, međutim većina je starije dobi, odnosno pred penzijom, nemaju interesa za zapošljavanje, a mlađi pretežno pretenduju na zaposlenje van Srbije, iako mnogi nemaju iskustva na poslovima vozača.
Iz tog razloga pojedini poslodavci odlučuju se na zapošljavanje stranaca. Tako je u januaru ove godine u „Sirmijumbusu“ počelo da radi 12 vozača sa Šri Lanke. Manjula Pathmakumara, pedesetogodišnjak sa Šri Lanke od nedavno, kada se završio probni period, vozi autobus na sremskomitrovačkim relacijama. Vozač je autobusa već 25 godina i trbuhom za kruhom, našao se u Srbiji. Kaže zarada je ovde veća nego u njegovoj zemlji. Srpski ne govori, a svakako ima konduktera na turama. Iako se u zemlji iz koje dolazi vozi levom stranom kolovoza, a kod nas desnom, kaže to mu ne smeta jer je već radio u inostranstvu, gde se vozi desnom stranom.
– Sremska Mitrovica mi se dopada, a Srbija je lepa zemlja. Plata nam je za sada dobra, ali nadamo se da će vremenom biti još bolja. Nemam problem da vozim desnom stranom, jer sam navikao na to vozeći u Saudijskoj Arabiji i Bahreinu. Dosta godina unazad vozim van Šri Lanke. Što se tiče uslova u kompaniji, ne mogu da se žalim, dobri su prema nama i stvarno bih voleo i duže da ostanem u Srbiji, kaže Manjula Pathmakumara.
Sa Manjulom došlo je još 11 vozača. Nasmejani kažu da im se Sremska Mitrovica dopada i zadovoljni su kompanijom koja ih je uposlila.
– Zahvalan sam što sam dobio priliku da radim. Autobusi su u dobrom stanju, saobraćaj nije gust, dobro se snalazim. Još uvek se privikavam na hranu ovde, pretežno jedem pirinač sada. Takođe sam krenuo sa ovim poslom u Srbiji, jer mogu da zaradim više nego kod kuće, ispričao je mladi Madušanka Šasit.
Vozači sa Šri Lanke potpisali su ugovore o radu na dve godine.
Da bi se stranci zaposlili kompanija je morala da ispuni zakonske obaveze, oni su prijavljeni u Upravi za zapošljavanje stranaca, odakle su dobili saglasnost i radne dozvole. Svaki od njih ima i legitimaciju koju je u obavezi da nosi prilikom svake ture. Prethodno su, prošle godine, na Šri Lanku putovali predstavnici „Sirmijumbusa“ kada su razgovarali o zapošljavanju radnika, izvršili provere vozača odnosno njihovih kompetencija i nakon toga vozači su poslati u Srbiju.
– Zadovoljni smo njihovim dosadašnjim angažovanjem. Nakon probnog perioda oni su počeli da voze. Neki od njih su angažovani na seoskim turama, a neki već idu u Novi Sad i Beograd, kaže Vladimir Vinš, direktor firme.

Kakvi su uslovi za srpske vozače

Prošle godine usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. On predviđa spuštanje starosne granice za profesionalne vozače, za dobijanje kategorija. Do sada je za sve vozače kamiona starosna granica za polaganje bila navršena 21 godina, a za vozače autobusa 24 godine. Sada je za kategorije C, CE, D1, D1E kategorije granica navršena 18. godina, a za D i DE 21. godina života. Ipak da bi neko postao profesionalni vozač obavezan je sertifikat o stručnoj kompetentnosti ili potvrda da je završen odgovarajući smer saobraćajne škole. Prolaze se i posebne vrste obuka.
Prosečna plata vozača u Srbiji, ukoliko je sudeći prema podacima najposećenijeg internet portala za zapošljavanje, kreće se od 80.000 do 180.000 dinara, koliko nude poslodavci. Sve to u zavisnosti da li je u pitanju domaći ili međunarodni saobraćaj. Za pojedine pozicije u inostranstvu nudi se zarada od 3.000 evra.

Related Posts

Leave a Reply